vrijdag 22 mei 2015

De boeg een halve meter uit het water

Afgelopen nacht hebben we weinig geslapen. De wind komt met vlagen van 35 a 40 knopen over de boot. De bijboot probeert weer op te stijgen maar hij ligt toch goed vast. De beschermhoes voor de zon klappert flink en maakt veel lawaai. Alsof dat niet genoeg is hebben we in de haven een golfslag die de boeg een halve meter uit het water laat komen. We slapen voor in de punt en ook wij gaan met de bewegingen van het schip mee. Ik ga mijn bed uit en leg nog een extra lijn ver voor de boeg uit op de steiger vast. We liggen goed vast maar de bewegingen van de boot geven een ander gevoel. Het is een sport om zonder te vallen of ergens tegenaan gegooid te worden van voor naar achteren te lopen. Vannacht moet het nog iets erger worden. De zon is wel warm en maakt het vertoeven in de kuip (uit de wind) aangenaam. We liggen met de kuip naar het strand en zien de plaatselijke bevolking hard aan het werk om schelpdieren te scheppen. Ze moeten hiervoor tot hun middel in het water gaan staan en met een soort hark met een opengewerkt bakje eraan wordt dan een partij zand van de bodem geschrapt. Het bakje is dan een soort zeef dat het zand doorlaat. De schelpen met steentjes blijven achter en worden uitgesorteerd. De schelpen worden dan in een emmer gedaan die door een zwemband drijvend gehouden wordt. Het geheel wordt dan aan een touwtje door de "visser" meegesleept. Of het voor de verkoop of voor eigen maaltijd is, is ons niet duidelijk maar het is zwaar werk.
De verwachting voor de komende week, wind noord oost 6 a 7 bfr en een temperatuur van rond de 30 graden.
We verwachten de komende week niet verder te kunnen varen maar het levensonderhoud is hier niet duur. We gaan dan ook regelmatig een terrasje pakken en uit eten.
Van ankeren zal wel niet veel meer komen en vandaag hebben we de bijboot dan ook maar opgeruimd. Tussen de vlagen door de bijboot op de steiger gelegd om schoon te maken en op te vouwen. Elke keer als we nu boodschappen doen nemen we wat extra mee zodat we voorraad hebben voor de oversteek van de Golf van Biskaje.
Langzaam maar zeker wordt de boot klaargemaakt voor de oversteek.

0 reacties:

Een reactie posten