woensdag 6 mei 2015

Weer voor anker

Na twee dagen in de haven gelegen te hebben ben ik vandaag weer voor anker gegaan. De voorspelde windkracht 9 bleek volgens de windmeter begin 10 te zijn. Gezien het trekken en rukken aan de landvasten geen plezierig verblijf in de haven maar de kans dat er een landvast breekt is groot. Er ligt dan altijd bij dit soort weer een tweede landvast over de eerste heen die als er een breekt de schok opvangt en de boot toch blijft liggen waar ik dat wil. Binnen voel je dat en kun je actie ondernemen.
Heel even dacht ik vannacht dat het over was want het werd windstil van het ene moment in het andere. Niet voor lang want na ongeveer 5 minuten kwam de wind even hard terug maar dan met 90 graden verschil. Dat hield toen in dat onmiddellijk de stootwillen van de ene kant naar de andere kant moesten. Helaas heeft me dat een stootwil gekost maar dat is beter als een beschadiging aan de boot. Vandaag is de wind gaan liggen maar de golfslag geeft nog steeds het rukken en trekken aan de landvasten. Bij elke stap die je dan aan boord doet moet je je vasthouden wil je niet onderuit gaan. Door te ankeren ben ik dat gevoel in ieder geval kwijt en deinen we lekker op de golven mee.
Woensdag is er betrekkelijk weinig wind maar voor de donderdag erop is er alweer een 6 voorspeld. Morgen dus maar naar Vigo varen.
Gisteren even met een Engelsman contact gehad die een van de stadt zeehond heeft gekocht in Avor en deze nu terug aan het zeilen is naar Engeland. Hij was aan het mopperen over het weer want hij was al twee maanden onderweg en had al terug moeten zijn. Haast moet je echt niet hebben bij dit soort tochten.

0 reacties:

Een reactie posten