maandag 11 augustus 2014

Bertha

Bertha is de naam van een hurricane. In het Caribisch komen in de maanden juli tot en met november hurricanes voor. In of net voor dit gebied komen ze tot ontwikkeling om dan vervolgens over de oceaan met een grote bocht in de Golf van Biscaye uit te komen. Daarna kunnen ze oplossen of ze zoeken een andere weg. Om deze redenen moet je tussen augustus en april ook niet meer door de Golf willen varen. Dat wil niet zeggen dat het niet meer kan maar de kans op slecht weer is wel erg groot. Eergisteren was het nog niet duidelijk welke baan Bertha zou volgen. Er waren door de BBC drie scenario's opgegeven. Een ervan zou voor ons van invloed kunnen zijn. Achteraf blijven wij hiervan verschoond. Of wij nu een eigen depressie hebben gekregen of een staartje is niet helemaal duidelijk. Voor ons stond wel vast dat we van onze ankerplek af zouden gaan en naar een haven. Dat is nu Rianxo geworden. Hier zijn we gisteren aangekomen en blijven hier de komende nacht ook nog liggen. Deze depressie zou ook met veel regen gepaard gaan nou dat hebben we geweten. Ook de wind met 31 knopen kwam in de nacht over ons heen. We hebben een paar pogingen ondernomen om met de (klein)kinderen naar de speeltuin te gaan. Helaas.
We gebruiken de haven dan maar om het water en de elektra weer op een goed peil te brengen. En een beetje op te ruimen. Schoonmaken etc.
Morgen word het voor een dag even beter om dan voor een dag weer in te zakken. Daarna laat de zon zich weer een hele poos zien.
In deze Ria liggen we nu met 4 Nederlandse schepen. Wel verspreid. Via de korte golf hebben we vernomen dat er nog 5 morgen willen aankomen. Zij zijn later vertrokken en willen aansluiting zoeken. Het nadeel voor hen is wel dat zij de eerste Ria's in een sneltrein vaart hebben moeten nemen. Het is de bedoeling om nu gezamenlijk ergens af te spreken en dat moet dan op een ankerplaats worden waar minimaal 9 boten kunnen liggen en dan ook nog beschut moet zijn voor de zuidelijke wind van dinsdag. Dat zijn er niet zo veel en vermoedelijk gaan we morgen dan ook terug naar A Pobra Do Caraminal. Dinsdag kunnen we hier dan nog liggen maar woensdag willen we met de zon en de noordelijke wind toch doorvaren naar de volgende Ria.
Als het goed is gegaan staan er weer nieuwe foto's op de site van deze Ria met ons bezoek en onze bergwandeling waarbij we ons even in Oostenrijk waanden. Ook zijn er een paar foto's van de viveros (vis werkeilanden of kweekeiland) die wij hier regelmatig tegenkomen en omheen moeten varen.

0 reacties:

Een reactie posten