dinsdag 26 augustus 2014

Ria de Vigo

In SAN Simon hebben we heerlijk rustig gelegen. Geen deining en nagenoeg geen golfslag. Helaas is hier niet veel te doen. De pilot geeft aan dat er vier ankerplekjes zijn waarvan er twee maar net 2meter diep zijn en 1 achter een kranen ligt die bij westen wind je schip van een laagje zand voorziet. Niet zoveel keus dus. Van een geankerde Engelsman vernomen dat er een kleine supermarkt is die ook brood verkoopt. Het strand is hier ook niet veel en ziet er eerder uit als modderplas dan als strand. Hierop gaan we na twee nachten door naar Moana. Hier is weer een hoop te doen en liggen we net achter de viveros. Voor west beschut maar niet voor de aangekondigde zuid voor overmorgen. Nou zij. Er niet zoveel ankerplekjes voor een zuidelijke wind zodat we besluiten om 15 zm verderop naar Baiona te gaan. We kunnen de hele dag heerlijk zeilen maar moeten de laatste drie mijl toch motoren door het wegvallen van de wind.
We mailen naar de haven van Cangas of ze twee plekken willen reserveren maar krijgen geen antwoord. Inmiddels via de marifoon vernomen dat er vier Nederlandse boten naar Cangas wilden Voor gas maar slechts twee ervan (kleinere boten) een plek in de haven kregen. De Puff met 9.60 in een 8 meter box. De verwachting is dat het voor mijn 12.60 een probleem zal gaan geven. Volgens de pilot kan de gasfles in Portugal ook gevuld worden dus vermoedelijk gaan we daar op gokken anders is het weer 15 zm terugvaren.
In Baiona hebben we goede ankerplekken (dachten we). Klopt op zich wel maar ik ben na het ankeren bij de kinderen aan boord gegaan en pas laat terug gegaan. Toen was het inmiddels laag water geworden en wat bleek ik lag gevaarlijk bij een met pokken begroeide mooring, met flink wat RvS aan de bovenkant, die bij hoog water onder water zit. Je zou er maar opvaren bij hoog water. Dan heb je een forse beschadiging aan je boot. Om twaalf uur dus eerst de bijboot binnen gehaald want die zou zeker de hele nacht langs die mooring schuren. Daarna even gekeken wat er zou gebeuren. Toen de wind wat aanwakkerde kwam die mooring gevaarlijk dicht tegen de boot aan dus maar wat ankerketting binnengehaald. Het zou hoog water gaan worden waardoor ik iets verder van die mooring af zou komende liggen. In de loop van de nacht regelmatig mijn bed uit om poolshoogte te nemen. Vandaag tussen twee buien door de boot toch maar een andere plek gegeven. Zo kan ik vannacht tenminste goed slapen.
Vandaag en morgen veel regen maar de temperatuur is wel lekker.
In deze Ria zijn we al twee keer getrakteerd op een dolfijnenshow. Met tientallen tegelijk zwemmen ze door de haven en regelmatig komen ze 1 tot 1.5 meter boven het water uit springen. Eindelijk heb ik dan ook een goede foto kunnen maken die zodra we in een haven komen op de site komt te staan.

0 reacties:

Een reactie posten