zaterdag 25 april 2015

Een nieuwe tijdzone

Wij blijven een dag extra in Viana do Castelo liggen. Bij aankomst hebben we de gasfles weggebracht en deze zou de volgende dag om 14.00 uur weer gevuld en opgehaald kunnen worden. De dag van aankomst benut ik om twee wasmachines te laten werken. Het zijn grote machines en kan niet helemaal in de droger. In de droger hoeven geen muntjes dus die moet tot laat in de avond werken. De volgende dag staan we bij de winkel voor ons gas. Helaas geen fles maar wel de mededeling dat hij gevuld is en de medewerker nog drie kilometer moet afleggen om hem in de winkel af te leveren. Of we tussen drie en vier maar terug willen komen. Dat doen we en we brengen de tijd door op een terrasje voor een kop koffie. Om vier uur nog geen fles en de baas stuurt een dame van het kantoor weg. Om half vijf is de dame terug met onze fles.
Op de boot aangekomen maken we de bijboot weer gebruiksklaar en maken die op het voordek vast.
Na de weerberichten en de golfhoogte bekeken te hebben besluiten we toch de dag erop te vertrekken. De golven slaan wild uiteenspattend de pier over en we besluiten het toch te proberen. We kunnen altijd terug en voor overmorgen wordt er een windkracht 6 a 7 verwacht met veel regen en een oplopende golfhoogte.
Eenmaal op zee blijkt het acceptabel en besluiten we door te gaan. We kunnen net niet de koerslijn volgen op de wind van achteren zonder te rollen en dus kruisen we het een beetje af waardoor de boot lekker ligt en goede vaart maakt. Zelf in de boot kun je goed lopen zonder te balanceren. Na een klein buitje bij het vertrek is het de rest van de tocht droog. Gezien de wind en richting besluiten we 3,5 zm voor Baiona de zeilen te strijken en op de motor verder te gaan.
Ook hier is het nog winter en staan de meeste boten op de kant. De haven is zo goed als leeg. Ondanks de lege haven besluiten we toch in de baai voor anker te gaan. We kunnen kiezen waar we gaan liggen. Dit was vorig jaar wel anders.
Omdat we in Spanje zijn beginnen we met de klok een uur verder te zetten. Nu hebben we dezelfde tijd als in Nederland. We wisselen het gastenland vlaggetje. Het weer is dreigend en het ziet er niet naar uit dat we het droog zullen houden. We roeien naar de kant drinken een kop koffie en maken gebruik van het aanwezige wifipunt. Daarna de boodschappen voor het avondeten en de komende dagen want het beloofd niet veel goeds. Nadat we uit de supermarkt komen is het even droog en roeien we terug na de boot. Goed en wel binnen barst het los. In de nacht valt er een partij water. Zaterdagochtend vroeg ga ik nog even naar de kant en haal vers brood, verzend nog een paar berichten en haal de mails binnen. Ook zet ik Marcel weer op de kant af want die moet morgenochtend vroeg al het vliegtuig terug naar Nederland hebben en moet derhalve vandaag nog naar Porto. Nadat ik terug ben op de boot is het met het weer gedaan. We kunnen nog net de bijboot weer op het voordek bevestigen zonder nat te worden.
De golven staan in de baai met witte kopjes en de wind komt met vlagen van 26 knopen over de boot. Het anker houdt de boot goed op zijn plaats en de gps met ankerwacht geeft maar een afwijking van 0,01 zm door het heen en weer zwaaien. Verder ligt de boot stabiel en is het tijd voor een boek.
De windgenerator houdt de accu op 100 % bij.
Ondanks de windvlagen komen er vanuit de haven een tiental boten tevoorschijn en zie ik een motorboot gele boeien uitzetten. Een wedstrijd waarbij ook de spinnakers gezet worden ondanks de forse vlagen wind.
Morgen bij het brood halen gaan worden dan automatisch de berichten verzonden.

0 reacties:

Een reactie posten