vrijdag 17 april 2015

Windverwachting

In Peniche zijn we een dag blijven liggen. De windverwachting was niet best en met een zonnetje in de kuip was het goed vertoeven.
Dinsdag zijn we vertrokken met een weersverwachting van 5 tot 10 knopen wind uit het oosten. Voor deze dag hadden we ingecalculeerd dat de motor regelmatig bijgezet zou moeten worden om op tijd en met daglicht Figueira Da Foz binnen te lopen. Hier plegen vissers hun netten te spannen over de gehele haveningang. Daarnaast geeft de pilot aan dat je met afgaand water 7 knopen stroming tegen kunt hebben en wordt het advies gegeven om rond hoogwater aan te lopen. We kunnen op zijn vroegst 2 uur na hoogwater aankomen. Op dat moment is de stroom nog niet op het hoogtepunt en lijkt het mogelijk om de haven toch aan te lopen. Dat blijkt in de praktijk ook goed te doen te zijn.
Het weerbericht zat er voor die dag naast en gelukkig in ons voordeel. Met volledig grootzeil en genua lopen we gemiddeld tussen de 8 en 8,5 knopen met ruime wind waarbij we geregeld de 9 aanraken. Na de tocht zie ik dat de maximale snelheid 9,57 is geweest. Niet verwacht en al met al een hele mooie zeildag. Ondanks de wind die regelmatig 20 en 22 knopen gaf met een uitschieter naar 27,7.
In Figueira da Foz blijven we weer een dag liggen. Op donderdag gaan we door naar Leixoes de industriehaven van Porto. Helaas was dit een zeildag waarbij de motor bijna de gehele dag heeft moeten helpen. De boot heeft veel gerold maar gelukkig geen zeeziekte aan boord. We hebben nu nog vier dagen om Porto te verkennen. Maandag krijg ik weer een bemanningswissel en gaan we weer iets verder naar het noorden.

0 reacties:

Een reactie posten