woensdag 22 april 2015

Visstaken en een visnet

Vandaag zijn we van Povoa de Varzim naar Viana do Castelo gevaren. De verwachting was 5 knopen wind en een afnemende golfslag van 2 meter naar ongeveer 1,5 meter. We stellen ons in op een motor/zeildag. Hierbij worden de zeilen gezet om een beetje druk in de golven te houden en het rollen te beperken en de motor bijgezet om de snelheid er in te houden. Gelukkig zitten de weerprofeten er ook wel eens naast en krijgen we 10 tot 12 knopen wind uit de goede richting zodat we het hele traject kunnen zeilen. Ongeveer 3 mijl voor de haven halen we de zeilen eraf en gaan we op de motor verder. Op een gegeven moment zie ik een paar kurken net voor de boeg en snel naar de motor om deze in zijn vrij te zetten. De schroefbladen klappen dan in een vrijstand naar achteren zodat ze geen net of lijn om de as kunnen draaien. Als de kurken achter het schip uitkomen haal ik opgelucht adem en kijk rond. Wat blijkt: om ons heen stikt het van de kurken en blijkt dat we midden in een visnet liggen. De motor wordt helemaal uitgezet en de genua gaat er weer op. We gaan weer op zeil verder. Nadat we een paar honderd meter verder zijn start ik voorzichtig de motor en blijkt alles gewoon te werken. We hebben niets van het net meegenomen in de schroef en er drijft ook niets achter de boot. Opgelucht haal ik adem. Dat is nou de Portugese kust. Visstaken en netten overal voor de kust en zelfs voor een haven ingang.
In de haven aangekomen maken we vast aan de aanmeldsteiger op de rivier omdat de brug nog gesloten is. We liggen op stroming waardoor we wat extra lijnen voor het afmeren gebruiken.
Het uitzicht is wijds en erg mooi. We hebben een mooi gezicht op de oevers en een van de bruggen die door Gustaaf Eifel is gemaakt. Daarna gaan we eerst de gasfles wegbrengen om deze te laten vullen. Morgen kunnen we die dan gevuld komen ophalen. Daarna naar de havenmeester en aangegeven dat we wel willen blijven liggen waar we nu liggen. (Alles beter dan het hoekje voor de passanten want daar hebben ze eigenlijk geen plaats voor). De havenmeester blij want nu hoeft er geen twee man naar de brug gestuurd te worden om deze te openen.
Ook direct met de was begonnen zodat we morgen niet veel om handen meer hebben. In het clubgebouw een kop koffie gedronken om de Wifi code te verkrijgen zodat elke keer als we er langs lopen de berichten worden verzonden of binnenkomen.

0 reacties:

Een reactie posten